Aerosleep wieg matras topper onveilig slecht voor baby
Delen?
Twitter
WhatsApp

Aerosleep wieg matras topper

"Veilig" slapen op de Aerosleep wieg matras (topper)

In veel babywinkels wordt een Aerosleep wieg matras of topper aanbevolen voor je baby. Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond. Conclusie, ongegronde verkooppraat die de veiligheid van je kind zelfs in het geding kan brengen. Hieronder vind je waarom, samengesteld aan de hand van de officiële richtlijnen vanuit de kraamzorg.

Aerosleep wieg matras topper onveilig slecht voor baby

Wat zeggen "experts" en experts?

Medewerkers in babywinkels prijzen de Aerosleep wieg topper vooral aan, aan de hand van de foutieve claims over veiligheid. Dit gebeurd hopelijk gedeeltelijk uit onwetendheid en misinformatie, maar waarschijnlijk ook omdat het product makkelijk aan te smeren is aan nieuwe ouders. Je wilt tenslotte het beste voor je kind.  Aerosleep claimt zelf niet dat het wiegendood tegenhoudt (gelukkig), maar draagt zeker bij aan de stroom van misinformatie en maakt andere claims die ze niet kunnen worden onderbouwt. Hierdoor blijft de mythe in stand en kopen ouders schijnveiligheid of blijven ze achter met een slecht gevoel als ze het niet aanschaffen.

2 foutieve claims:

  • Het risico op verstikking daalt aanzienelijk
  • Vermindert het “her-inademen” van CO2
Aannames die ze echt niet kunnen maken, zo vindt ook het NCJ en de Consumentenbond. Het verstikkingsrisico argument is gebaseerd op onderzoek met volwassenen. Deze groep kon makkelijker door een Aerosleep matras ademen. Dit is NIET direct te vertalen naar baby’s zonder rekening te houden met de verschillen in anatomie (wat niet is gedaan), denk aan de sterkte van de longen. Hetzelfde doen ze met de “her-inadem” claim, maar toch blijft veiligheid het nummer 1 argument voor deze matras (topper). Daarnaast is het verband tussen her-inademen en wiegendood nog onduidelijk. Dit is simpelweg niet hoe onderzoek werkt, heel frustrerend dat Aerosleep dit als argumenten voor gebruikt; je zet ook geen aluminium hoedje op, omdat het niet ontkracht is dat het gedachtelezen tegenhoudt. Of lees ik nu je gedachten?

Warmteregulering, de keerzijde

 Het volgende probleem wat de Aerosleep claimt op te lossen, oververhitting en warmtestuwing, creëert door de werking van de Aerosleep wieg topper een nieuw probleem. In de eerste weken van een baby is juist het op temperatuur houden vaak moeilijk. Met de ventilatie van de Aerosleep is het vaak niet mogelijk om het kind warm genoeg te houden en het wordt daarom afgeraden door kraamzorg. Bijkomend probleem is dat er vaak een kruikje wordt gebruikt ter compensatie. Dit, in combinatie met de hydrofiele laag van de Aerosleep, zorgt bij een breuk in de kruik dat het kind ernstig kan verbranden, omdat het water niet wegloopt.
Toch bang voor warmtestuwing? Let dan op de TOG-waarden van de producten zoals het wiegdeken of de trappelzak, deze zijn veel makkelijker (en veiliger) om de warmte opbouw mee te reguleren.

Wiegendood

Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen. Voor meer tips kun je de richtlijnen van Veiligheid volgen en onze korte samenvatting over veilig een wieg opmaken bekijken.

Conclusie: gevaarlijk door misleiding

Baadt het niet, dan schaadt het niet. Dit gaat in dit geval niet op. Je ziet op fora veel berichten langskomen dat het matrasje “een veilig gevoel geeft” en daarom geen kwaad kan. Vaak staat in dezelfde teksten  dat ouders het aanschaffen, omdat hun kleintje zo graag op de buik slaapt. Hier ligt dus het gevaar in. Ouders slaan officieel advies in de wind, waardoor de kans op wiegendood juist wordt vergroot. Samen met het onderkoelingsgevaar maakt het product, naar mijn mening, juist gevaarlijker dan een standaard (wieg)matras; een zorg die het NCJ deelt. Het dient wel vermeld te worden dat het product wel als veilig beschouwd kan worden, dus daardoor wordt toegelaten op de Europese markt. Maar dit betekent niet dat het veiliger is dan zonder Aerosleep slapen! Dus slecht voor je portemonnee en nog belangrijker, voor je kind!

Een wieg huren, misschien wel wat voor jou!

We hopen je zo een eerlijk beeld hebben kunnen geven over de Aerosleep wieg matras topper en het duidelijk hebben gemaakt waarom het een nodeloze aankoop is. zelf zijn diep in de materie gedoken, omdat we jou en anderen zo goed mogelijk advies willen kunnen geven over wat de beste wieg is voor jouw (aanstaande kind). We verhuren zelf wiegjes, inclusief bedlinnen als je dat wilt, maar zonder Aerosleep natuurlijk. Zo geven we aanstaande ouders de beste/betere wiegen een stuk goedkoper en duurzamer! Zo heb je een co-sleeper al voor minder dan zes tientjes en bespaar je flink op een product wat je maar een paar maanden gebruikt! Misschien iets voor jou?

Makkelijk de laatste tips in je mailbox?