Share on facebook
Delen?
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Duurzame Babykleding

Dé tips om jouw baby in biologische babykleding te steken

Hoe kleed je, je baby duurzaam aan?

Veel mensen maken zich er schuldig aan: zo goedkoop mogelijk kleren kopen. Al helemaal in het geval van kinderen. Die groeien er immers toch snel uit. Goedkope kleding wordt alleen niet in Nederland gemaakt en ook niet in Europa. Dat is veel te duur. Nee, goedkope kleding wordt gemaakt door mensen – en ook vaak kinderen – in Bangladesh onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. Daarnaast is ook de productie vaak schadelijk voor het milieu en worden aan het eind van het seizoen soms duizenden kilo’s niet verkochte kleding vernietigd.

Wat is duurzaam?

Voordat ik je zo een aantal tips geef over hoe jij je kleine man of vrouw in duurzame babykleding kan kleden, wil ik eerst even kort stilstaan bij wat duurzaam nu precies is. Duurzaam betekent dat bij het maken niet een goedkope eindprijs van belang is, maar juist dat de productie zo min mogelijk schadelijk is voor mens en natuur. Denk hierbij aan: gezonde werkomstandigheden, lange levensduur van product, een eerlijk salaris, geen schadelijke stoffen en bijvoorbeeld de biologische afbreekbaarheid.

De 5 tips voor het duurzaam kleden van je kind

Tip 1 – Huur biologische babykleding kleding

Sinds kort is het mogelijk om babykleding te huren! Zo worden kleertjes door meerdere baby’s gedragen. Optimaler dan dat, kan kleding niet worden gebruikt. Daarbij is huren goedkoper dan kopen dus WIN-WIN-WIN!

Tip 1 – Huur kleding

Tip 2 - Koop tweedehands kleding

Imps Elfs babykleding tuinbroekje jumpsuit

Tip 2 - Koop tweedehands kleding

Je kan ook zelf op zoek gaan naar tweedehands babykleding uit speciale winkels of van vrienden. Kleding dragen die al geproduceerd is, is natuurlijk altijd super! Vooral in het geval van baby’s geldt immers dat kleding nauwelijks iets lijdt in de tijd dat het past. Het kopen van tweedehandskleding is ook uiterst simpel. Zo zijn er veel leuke winkeltjes en ziet de kleding er vaak gewoon uit als nieuw.

Tip 3 – Let op het materiaal

Helaas zijn alle grondstoffen en chemicaliën die gebruikt worden voor het maken van kleding belastend voor de natuur. Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van ruwe olie; een niet-hernieuwbare grondstof wat inhoudt OP=OP. Bovendien zijn dit soort stoffen niet biologisch afbreekbaar. Natuurlijke materialen kosten daarentegen weer landbouwgrond en water. Zo heeft bijvoorbeeld katoen veel kunstmest, water en pesticiden nodig om te groeien. Bij de verwerking zijn daarnaast chemische hulpmiddelen nodig.

Wat is dan het minst slecht? Natuurlijjke producten biologisch geproduceerd (zie afbeelding), want daar wordt voornamelijk kort cyclische CO2 uitgestoten. Als je er echt diep in wilt duiken heeft de TU Delft een goed omvangrijk artikel gepubliceerd!

Tip 3 – Let op het materiaal

Tip 4 – Check het merk op duurzaamheid

Babykleding merken huren bij Cribster

Tip 4 – Check het merk op duurzaamheid

Helaas kun je niet zelf in een fabriek kijken of de kleding die jij op het oog hebt wel eerlijk is gemaakt. Daarnaast kan kleding zijn gemaakt van biologisch katoen, maar worden gefabriceerd in een fabriek waar de werknemers worden uitgebuit. Gelukkig is er Rankabrand, een merkenvergelijkingssite, die merken vergelijkt op duurzaamheid. Helaas zijn er nog niet heel veel kleding merken geranked, dus blijven er nog vraagtekens bij sommige merken.. Ik zelf ben erg fan van merken als nOeser, Fresk en Trixie. Deze merken maken hun kleding (bijna) volledig van biologisch katoen en laten de kleding maken in eerlijke fabrieken.

Tip 5 – Check op keurmerk

Er is ondertussen een wildgroei aan keurmerken voor kleding, maar deze zijn niet allemaal gelijkwaardig! Op de Keurmerkenwijzer kan je zien welke echt wat inhouden en welke alleen windowdressing zijn. Zo is het GOTS keurmerk een sterk keurmerk wat duidelijke controle uitoefent door de gehele keten.

Tip 5 – Check op keurmerk

Wil jij écht duurzaam meedoen?

Werp dan eens een blik op ons duurzaam initiatief. Hier kan je goedkoop organische babykleding gebruiken door te delen, dubbele winst voor de natuur dus! Je kan het in een op maat gemaakt pakket huren of losse kledingstukjes zelf kiezen in onze duurzame Babykleding Bibliotheek. Je interesse gewekt? Lees dan hier door!