wieg of ledikant voordelen en verschillen

Wieg of ledikant

Wat past het beste bij jou?

wieg of ledikant voordelen en verschillen

Wat is beter, wieg of ledikant?

Een van de vragen die speelt bij het voorbereiden van je babyuitzet is dan ook waar je, je baby in laat slapen. In een wieg of in een ledikant? Een baby "kan" meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden, totdat het kind zich kan omrollen. Hieronder kan je lezen waarom.

Verschillen tussen wieg en ledikant

1. Een wieg is makkelijker te verplaatsen

Het belangrijkste verschil tussen een wieg en een ledikant, is dat een wieg een stuk kleiner en lichter is. Een wieg is hierdoor eenvoudiger te verplaatsen: je kan hem bijvoorbeeld even makkelijk op je eigen kamer en zelf naast je bed neerzetten. Veel ouders vinden het in het begin prettig om hun baby dichtbij te hebben. Dit voelt veilig en is een fijne manier om je baby snel goed te leren kennen. Ook op de hechting heeft het dichtbij je baby zijn een positief effect.

2. Een wieg biedt meer geborgenheid

Doordat een wieg compacter is, biedt het je baby meer geborgenheid. Voor een baby die net uit een kleine en beschermde baarmoeder is geboren, voelt een klein bedje fijner aan. Het is comfortabeler en vertrouwder dan een – in verhouding – groot ledikant.

3. Een wieg is veiliger

In een wiegje is minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed. Hierdoor is het veiliger om je baby aanvankelijk in een wieg te laten slapen. Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant. Als je baby in de wieg kan draaien bestaat namelijk de kans dat hij/zij met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen.

4. Verschillende varianten

Wiegen bestaan tegenwoordig ook in co-sleeper (aanschuifbedje) varianten. Dit houdt in dat deze wiegen gemaakt zijn om naast je bed te plaatsen. Het extra voordeel hiervan is dat je makkelijk ‘s nachts je baby uit de wieg kan halen en kan voeden: extra nachtrust dus! Ook hangwiegen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Deze wiegen schommelen licht en de beweging is rustgevend voor je baby.

– Benieuwd wat voor soorten wiegen er allemaal zijn? Dat kan je hier lezen!-

Waarom zou je het niet doen?

Heel simpel, geld. De meeste kinderen slapen echt een stukje beter in een wieg en met een co-sleeper help je ook nog je eigen nachtrust. Toch slaan sommige ouders deze stap over, omdat een goede wieg met bedlinnen je snel €300,- of meer kost. Ook hier is goedkoop vaak duurkoop en een wiebelige goedkope wieg creëert dan juist het probleem wat je juist probeert te verhelpen. Zonde dat je zoiets praktisch maar maximaal 6 maanden kan gebruiken en daarna op zolder loopt te verstoffen.

Dit vonden wij ook en daarom hebben we Cribster bedacht. We verhuren de wiegen met bedlinnen als je dat wilt, zodat je meteen klaar bent voor 50 tot 80% minder geld (en je ontlast het milieu ook nog eens). Hier kan je rustig lezen of het wat voor jou is.

Heb je hulp nodig bij je keuze koop of huur wieg? Dan kan dit artikel van ons je nog wel helpen, hier vind je onze review van de meest gangbare co-sleepers van dit moment. Succes met je keuze!