Wieg of ledikant. waarom moet ik een wieg hebben?

Wieg of ledikant, een serieuze keuze

"Goo goo ga ga".
-Albert Einstein (als baby)-

Wieg of ledikant. waarom moet ik een wieg hebben?

Een wieg is beter dan een ledikant

Wanneer je een baby hebt, is nachtrust – voor jou en voor je baby – een van de meest belangrijke dingen die er is. Een van de vragen die speelt bij het voorbereiden van je babyuitzet is dan ook waar je, je baby in laat slapen. In een wieg of in een ledikant? We zullen hieronder uiteenzetten waarom het goed is om je baby eerst in een wieg te laten slapen voordat je overgaat op een ledikantje.

Voordelen van een wieg tegenover het ledikant

1. Een wieg is makkelijker te verplaatsen

Het belangrijkste verschil tussen een wieg en een ledikant, is dat een wieg een stuk kleiner en lichter is. Een wieg is hierdoor eenvoudiger te verplaatsen: je kan hem bijvoorbeeld even makkelijk op je eigen kamer en zelf naast je bed neerzetten. Veel ouders vinden het in het begin prettig om hun baby dichtbij te hebben. Dit voelt veilig en is een fijne manier om je baby snel goed te leren kennen. Ook op de hechting heeft het dichtbij je baby zijn een positief effect.

2. Een wieg biedt meer geborgenheid

Doordat een wieg compacter is, biedt het je baby meer geborgenheid. Voor een baby die net uit een kleine en beschermde baarmoeder is geboren, voelt een klein bedje fijner aan. Het is comfortabeler en vertrouwder dan een – in verhouding – groot ledikant.

3. Een wieg is veiliger

In een wiegje is minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed. Hierdoor is het veiliger om je baby aanvankelijk in een wieg te laten slapen. Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant. Als je baby in de wieg kan draaien bestaat namelijk de kans dat hij/zij met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen.

4. Verschillende varianten

Wiegen bestaan tegenwoordig ook in co-sleeper (aanschuifbedje) varianten. Dit houdt in dat deze wiegen gemaakt zijn om naast je bed te plaatsen. Het extra voordeel hiervan is dat je makkelijk ‘s nachts je baby uit de wieg kan halen en kan voeden: extra nachtrust dus! Ook hangwiegen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Deze wiegen schommelen licht en de beweging is rustgevend voor je baby. Een voorbeeld hiervan is de Leander hangwieg.