Hoe moet je een wieg opmaken?

Weet je niet helemaal zeker hoe je een babybed moet opmaken en waar je op moet letten? Dat geeft niet, hieronder hebben we een lijstje gemaakt aan de hand van de tips van VeiligheidNL en het Nationale Centrum Jeugdgezondheid hoe je een wiegje veilig moet opmaken.

Eerst een paar gouden regels

  1. Ongeacht wat je gebruikt, laat je kindje nooit op zijn buik slapen. Zelfs met een ventilerende laag kan een kindje nog stikken!
  2. Gebruik geen dekbedje in de eerste twee jaar. De warmte afgifte is velen malen kleiner, wat kan leiden tot oververhitting en het kind kan verstrikt raken in de extra laag. Voorgeschreven wordt het gebruik van een rondom ingestopte laken en deken of het gebruik van een trappelzak.
  3. Dek je kind niet te warm op. Een zwetende baby is foute boel. Daarnaast is de dikte van een deken niet leidend voor de warmte dat het vast kan houden, type materiaal is hierbij ook van grote invloed.

Het opmaken van een wieg

  1. Zorg dat het matras strak in het wiegje past, je kind kan vast komen te zitten in de spleet tussen het matras en de wieg zelve
  2. Dek eventueel het bedzeiltje voor extra hygiƫne. Het zeiltje mag nooit onder het hoofdje en schouders van de baby liggen.
  3. Dek de ademende matrasbeschermer op.
  4. Dek het hoeslaken op en zorg dat er geen plooien zijn ontstaan in de lagen.
  5. Stop het lakentje samen met een dekentje daarbovenop rondom in (bij het gebruik van een trappelzak is dit niet nodig).
  6. Leg je kindje met het hoofd boven de lakens aan de kant waar NIET het zeiltje ligt op de rug.