Het is misschien wel de babykamertrend: vintage rotan wiegjes. Sommige nieuwe ouders hebben het geluk een mooi vintage exemplaar in de familie te hebben. Andere moeten helaas iets meer moeite doen, want er zijn maar weinig van dit soort wiegjes in omloop, schaarste maakt bemind. Deze antieke exemplaren staan prachtig op iedere babykamer, soms is zelfs het binnenwerk gemaakt van de trouwjurk van de eerste eigenaar (feitje). Toch kleven naast deze romantische beelden een aantal nadelen aan het gebruik van een oudere rotan wieg. Daarom krijg je van ons een handvol tips waar je op moet letten bij je zoektocht naar een (niet zo) antieke of vintage rotan wieg.
1. Let op scherpe stukjes
De meeste rotan wiegjes zijn gemaakt in de jaren 60/70 en zijn dus inmiddels zijn 50 jaar oud. Let er dus goed op wanneer je een wieg koop dat er geen scherpte stukjes rotan of metaal aan de wieg zitten. Een splinter is al vervelend en zeker als het gaat om zo een klein kwetsbaar lichaam.
2. Controleer of het voldoet het aan de huidige eisen
Door de jaren heen is er veel veranderd/bijgekomen qua regels en richtlijnen ter bescherming van het kind. Veelal terecht (maar soms gaan de regels wel erg ver). Zo is het heel belangrijk om een oude wieg te controleren op loodhoudende verf. Logisch dat je zware metalen ver weg van je kind moet houden, maar het wordt nog te vaak vergeten. Online zijn er nog testen te koop.
Wil een wieg veilig zijn, moeten de spijlen niet meer en niet minder dan 4,5 tot 6,5 cm van elkaar verwijderd zijn. Let op: heel veel antieke rotan wiegjes voldoen hier niet aan! Het probleem is echter wel te verhelpen door de wieg aan de binnenzijde geheel te bekleden met goed ademend materiaal. Wanneer er echter helemaal geen gaten in de zijkant en bodem zitten, wordt afgeraden de wieg te gebruiken. Dit i.v.m. het gevaar op verstikking. Een veilige wieg is daarnaast minimaal 27,5 cm diep. Wil je weten welke regels worden voorgeschreven? Kijk dan op de site van veiligheid.nl.
3. Koop een nieuw matras
Het wiegje mag best 50 jaar oud zijn, het matras zeker niet! De matrasjes van oude wiegjes wijken vaak af van de standaard maten, maar gelukkig zijn er tal van webshops waar je prachtige matrasjes op maat kan laten maken. Belangrijk is dat het matrasje perfect in de wieg past en er geen ruimte naast zit.
4. Let op de hoogte van de wieg
De meest vintage wiegjes zijn erg laag. Het mandje begint soms al op een hoogte van 35 cm terwijl dit bij moderne wiegen veelal 55cm is. Let er op dat een lage wieg het moeilijker maakt om je baby eruit te tillen.
5. Koop een moderne vintage wieg
Omdat vintage wiegen tegenwoordig zo in trek zijn, hebben een aantal ouderwetse modellen een moderne upgrade gekregen! Deze wieg uit de jaren 70 is bijvoorbeeld in nieuwe versie verkrijgbaar! De wieg van het merk Bohemian Baby is zowel te huur als te koop. Kijk hier voor meer info.
Maak je babykamer af met een rotan wieg!
De wiegen op de bovenstaande foto’s zijn allemaal van Bohemian Baby en zijn te verkrijgen op:
Maar het kan natuurlijk ook nét een tikkie duurzamer door zo een mooie rotan wieg te huren via ons 😉