Noppies babykleding baby in rieten mand
Share on facebook
Delen?
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Welke wieg past het best bij jou?

Super, er komt een kleintje aan, maar er moet eerst flink geshopt worden voordat je écht klaar bent voor hem of haar. In alle uitzetlijsten heeft de wieg (of  ledikant) een prominente plek. Maar wat is er op de markt, waar moet je op letten en wat past het best bij jou en jouw situatie? Wij helpen je een handje.

Welke soorten wiegen zijn er?

Er is veel keuze, elk met zijn voor- en nadelen

1. De standaard wieg

Er is een brede keuze aan “normale” wiegen en al te koop vanaf €80, maar de bouwkwaliteit en gebruiksgemak kan erg verschillen per prijscategorie. Ze zijn ze kleiner in omvang dan een ledikant en daarom handzamer en makkelijk in de slaapkamer te (ver)plaatsen. De kleinere omvang geeft meer geborgenheid aan het kind, wat het slaapgedrag ten goede kan komen. Deze categorie heeft geen extra eigenschappen waardoor het hebben van een wieg extra praktisch wordt.

Suggesties:

Kidsmill Lars retro wieg huren Cribster

2. Co-sleepers​

Troll sun co-sleeper wieg

2. Co-sleepers

De laatste trend onder wiegjes en wat ons betreft met goede reden. Co-sleepers geven ouders de mogelijkheid om één kant van de wieg te verlagen/verwijderen en naast het ouderlijk bed te zetten. Hierdoor heb je de voordelen van samen slapen zonder de veiligheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan (klik hier voor meer informatie). Zover wij weten zijn alle co-sleepers ook te gebruiken als “stand alone” wieg, handig voor als je kind op zijn/haar eigen kamer gaat slapen. Wil je weten welke co-sleeper het beste is, lees dan onze review!

Suggesties:

3. De schommelwieg

Veel mensen zien een schommelwieg voor zich als ze zich een wieg inbeelden. De schommelbeweging helpt een kind in slaap te vallen (de autorit voor binnenshuis). Dit maakt de wieg inherent instabiel, waardoor een kind niet in de klassieke schommelwieg zonder supervisie kan kan liggen. Er zijn ingenieuze hybride oplossingen die dit probleem verhelpen, maar dit gaat vaak ten koste van de schommelfunctionaliteit zelve. Daarnaast moet je niet vergeten de wieg uit de schommelstand te halen wanneer hij/zij alleen gaat slapen. 

schommelwieg wit opgemaakt

4. De hangwieg

4. De hangwieg

Hangwiegen geven 360° beweegbaarheid zonder dat de wieg instabiel wordt. Dit maakt een goede hangwieg een prettige en veilige slaapplek voor je kind, ook als hij/zij zonder supervisie heen en weer schommelt. Nadelen zijn onder andere de prijs en de omvang, de standaard voor de hangwieg maakt de totaalprijs vaak 2x zo duur en de set vergt veel ruimte. Je kan de wieg ook zonder standaard gebruiken, maar dat betekent dat je wel een anker in het plafond moet bevestigen; weer een anker in je plafond, het moet ruim het gewicht aankunnen en je kan de wieg dan maar op één vaste plek gebruiken.

Suggesties:

  • Vugge hangwieg van Leander (afbeelding). Adviesprijs: €338,-

5. De Vintage/Retro wieg

Je ziet steeds meer revamps van oude wieg ontwerpen. Deze wiegen zijn vooral (pogingen tot) design statements. Doordat ze nieuw geproduceerd zijn, hoef je doorgaans geen zorgen te maken over het gebruik van onveilige oplosmiddelen of splinters. Je moet nog wel scherp zijn op veiligheid, veel oude ontwerpen voldoen niet aan de huidige richtlijnen van VeiligheidNL. Niet alle ontwerpen van vintage wiegen op de markt hebben het design bijgeschaafd om hieraan te voldoen.

welke vintage retro wieg?

6. Het "erfstuk"

erfstuk oude wieg

6. Het "erfstuk"

Oma heeft de wieg nog staan waar zij en je moeder in heeft gelegen, dan moet het ook goed genoeg voor jou kleintje zijn (en het is maar al te mooi om het aan de volgende generatie mee te geven). Toch is voorzichtigheid geboden, kennis over veilig slapen is door de jaren heen erg gegroeid en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst :). Bij een oudere wieg is het raadzaam om het matras te vervangen, extra te letten op splinters en de lak. Daarnaast moet je extra goed kijken of het ontwerp wel voldoet aan de huidige standaarden. Het afgebeelde wiegje voldoet bijvoorbeeld al niet door niet geremde wielen te hebben en door de beperkte spijlafstand zou een handje van een kind vast kunnen komen te zitten. Wil je toch zo een wieg veilig gebruiken moet je een beetje creatief zijn, zo zou je hiervan de wielen kunnen blokkeren, gaten van 2.5 cm in de bodem boren voor circulatie en de binnenkant van de wieg laten bekleden met een ademende stof om de spijlen af te dekken. Meer moeite, maar zo kan je wel dichtbij de huidige veiligheidsstandaard komen! 

7. De mozes mand

Deze manden zijn vaak van gevlochten materiaal en makkelijk draagbaar, daardoor zijn ze ideaal voor onderweg (maar niet ter vervanging van de babyautostoel). Tegenwoordig zijn er ook varianten van hard plastic. Het is niet raadzaam om deze aan te schaffen met een gevoerde binnenkant, een dunne ademende stof is oké. De mozes mand kan zonder onderstel sneller omvallen, het is daarom raadzaam om met een mozes mand nog terughoudender te zijn met baby’s die zichzelf al bijna kunnen oprichten. Let bij de aanschaf op dat het matrasje nauw aansluit met de mand en dat de zijkanten niet te flexibel zijn; dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. 

Mozes mand op onderstel

8. De reiswieg

past een reiswieg bij jou?

8. De reiswieg

Een reiswieg is geen vervanging voor een normale wieg, maar wel een uitkomst als om veilig op reis te gaan met een kind tot 10 kg (liggend) of 13 kg (als babyautostoeltje). De reiswieg geeft het kind meer bewegingsruimte tijdens de reis dan een autostoeltje. Let bij aanschaf op de juiste dat het voldoet aan de veiligheidseisen, het moet ECE 44/03 of 44/04 gecertificeerd zijn. Alleen dan kan je de reiswieg veilig gebruiken, desondanks is een achteruit georiënteerde babyautostoel nog steeds veiliger dan de zijwaarts bevestigde reiswieg.

Welke wieg past bij jou?

Er zijn veel afwegingen te maken voordat je de juiste wieg voor jou hebt gevonden. Hoeveel wil ik besteden? Wil ik huren of niet? Heb je nog een erfstuk en is deze veilig? In wat voor een ruimte komt het te staan en welke functionaliteit heb ik nodig? Ga ik met mijn kleine op reis? Als je deze vragen kan beantwoorden ben je een stuk dichterbij de perfecte wieg voor jou!